webshop     reparatie saxles  email chain
WEBSHOP REPARATIES SAXLES CONTACT LINKS

Bas en Sax

Werkplaats voor

Basklarinet en saxofoon

 basklarinetten
vintage saxofoons
 service
reparaties
verhuur 

YamahaTenoren audio technisch vergeleken

Af en toe krijg ik in de werkplaats mensen langs die op gehoor een sax beoordelen en er verschillen in horen die ik nauwelijk hoor. Er zijn er ook die dan een spectraal analyse op hun telefoon er bij paktrken en concluderen dat het wel goed zit. Laat ik dat ook eens doen. Dus ik zet vijf tenoren klaar die voor mij al wel erg verschillen. Mijn referentie tenor de Yamaha YTS 61S, een goedkoper aziatische moderne Cantarini 880, een oude felle Conn Chu Berry, een beschaafde Schenkelaars - Yanagisawa T800 en een fanfavoriiet van ooit de Schenkelaars anno 1967. Als tool heb ik Android App Spectroid gebruikt. Het voordeel daarvan is dat die een piekwaarde vast houdt. Dat is de rode lijn in de onderstaande grafieken. Nog mooier zou een app zijn waarmee je kunt opnemen en terug in de tijd kunt scrollen. Op iedere tenor saxofoon heb ik zo gelijk mogelijk een lage E gespeeld. De piekwaarden kun je dan vergelijken.

Lees meer...

december 1December 2022 Vintage Sax maand

Een mooie collectie saxofoons staat klaar voor de liefhebbers!

 

 

Lees meer...

Schenkelaars by Yanagisawa

Schenkelaars by yanagisawa 1Er gaan veel verhalen rond over Schenkelaars. Ze hebben hele slechte instrumenten op de markt gebracht. Met name die ze goedkoop lieten maken in Roemenie. De vakmensen uit Eindhoven die ze assembleerden zullen er niet trots op zijn geweest. Maar er zijn ook juweeltjes op de markt gebracht zoals deze Yanagisawa stencil. Ik heb wel eens verhalen gehoord van mensen die hun Schenkelaars prefereerden boven een Selmer Mark VI. Dit zou er zo een geweest kunnen zijn. Het is alleen al mooi om de subtiele koppelingen te zien van de zij-bes en het octaaf mechanisme. En het speelt inderdaad subliem, bijna net zo goed als mijn eigen topper.

Lees meer...

underslung masterpiece 1Conn 10M Masterpiece

De werkplaats is gelukkig geen eenzame plek. Op de open woensdag lopen regelmatig klanten binnen en zijn liefhebbers in de leer. Een van de "leerlingen" is erg aardig op weg en heeft de afgelopen weken een soort van masterpiece gerealiseerd. Het ging om een Conn 10M tenor saxofoon uit 1967 die naast een complete revisie ook een onderdeel voor de nek nodig had. Het underslung mechanisme ontbrak. Nou dan maak je dat toch gewoon..

Lees meer...

shortyShorty - tenor mondstuk met kort front

Er zijn verschillende meningen over hoe vast een riet op een mondstuk moet worden geklemd. Ik ben voorstander van heel erg vast, zoals je dat met de saxcraft rietbinder doet. Het enige wat mag bewegen is het deel van het riet onder de facing, het schuin weglopende deel van de tafel. Met shorty, een tenor saxofoon mondstuk met een kort front ga ik dat testen.

Lees meer...

bas3Basklarinet onderdelen

Omdat een Selmer Bundy mooi gepoetst uit elkaar lag heb ik maar eens een plaatje gemaakt en alle namen er bij gezet. Het is wel een beetje zoeken naar de juiste termen. Ik gebruik altijd de term klep voor iets wat een toongat afsluit en toets voor iets wat door de hand wordt bediend. De engelse termen voor de eerste is key en voor de tweede lever. Letterlijk vertaald is dat hefboom. Dat klinkt niet lekker vind ik.

Lees meer...

official fake patent electronica chromatic contra bassElektronisch chromatisch contra basklarinet

Aan wilde ideeen heb ik geen gebrek, maar helaas wel aan tijd om ze te realiseren. 
Ooit zijn we begonnen met met bouwen van een eigen contra basklarinet gebaseerd op een koperen buis met een diameter van 40mm. Dat was eigenlijk een oefenobject om het hardsolderen en zachtsolderen te trainen. Maar het ligt al een paar jaar onafgemaakt in een hoek. Soms kom ik dat ding weer tegen en dan ontwikkelen zich toch weer ideeen over wat dat kan worden. 

Lees meer...

Buffet Crampon Student Basklarinet 13Buffet Crampon Student basklarinet

Binnen voor een onderhoudsbeurt. Een mooi instrument tot lage Eb, van mooi dicht en donker hout en verzilverde applicatuur (dat wordt poetsen)

Lees meer...

mondstuk 1Anatomie van het mondstuk

 In dit artikel worden de belangrijkste uiterlijke eigenschappen van een mondstuk voor klarinet of saxofoon besproken en welk effect die hebben op de klank, luidheid en de bespeelbaarheid.

Lees meer...

Verhuur

conn 6m artist alt (13) 1666348987We hebben niet alleen studiesaxofoons voor de verhuur.
We houden van experimenten dus moedigen je graag aan om:
huur een paar maanden een vintage sax,
huur een bariton
huur een contrabasklarinet.
Bij Bas en Sax kan dat allemaal.

Gezocht: Yamaha saxofoon

Voor een collega die een muziekwinkel in Colombia wil beginnen zoek ik voordelige Yamaha studiesaxofoons. Type en staat maken niet uit.

yas21

Back to Basics

werkMet ingang van 1 januari 2023 is Bas en Sax terug naar de basics. We werken dan voornamelijk aan onze eigen voorraad en nemen maar heel beperkt restauratie- en revisieopdrachten aan. De reden is een leuke nieuwe baan die natuurlijk tijd kost. De open werkplaats blijft op woensdag en de eerste zaterdag van de maand is er tijd voor een workshop en kun je vaak op afspraak langs komen. Alles bij elkaar één a twee dagen per week voor het bas en sax werk dus.

Betalingsmogelijkheden

bank ing
contanttikkie

Retourneren

14 dagen op zicht

Niet goed geld terug

Lees meer