basensaxlogo
werkplaats voor
basklarinet en saxofoon

Deuken

Deuken in een saxofoon zien er soms ernstig uit. Veel deuken zijn echter snel en goed op te lossen. We beschikken over een aardige voorraad uitdeukgereedschap en zijn constant op zoek naar nieuwe manieren om deuken in lastige hoeken en gaten te laten verdwijnen.

Niet iedere deuk is ernstig. Wel de deuken die zorgen dat het instrument onbespeelbaar wordt, bijvoorbeeld doordat kleppen niet meer goed sluiten. Daarnaast zijn er deuken die de klank en intonatie van het instrument beinvloeden. Vuistregel is hoe dichter bij het mondstuk hoe groter de invloed op het geluid. 

Veel deuken zijn binnen een half uurtje opgelost.

Kromme nekken

Met name bij tenor saxofoons en basklarinetten komen we vaak doorgezakte nekken tegen. Dat bemoeilijkt het spelen op allerlei manieren. De hoek van het mondstuk is niet optimaal, maar ook is de doorsnede van de nek niet rond meer en dat beinvloed de stemming van het instrument. Wacht niet te lang met hier iets aan te laten doen. Het ontneemt je veel speelplezier en hoe langer je wacht des te moeilijker wordt het om het op te lossen. Als het niet ernstig is lossen we dat binnen een half uur op!

 

Kromme bodies

Oude saxofoons gaan om een of andere reden krom trekken. Daar zijn verschillende theorien over. Wij hebben ook onze theorie. Maar dat is niet zo belangrijk. Wat wel uitmaakt is dat het op de lange duur de kwaliteit van je instrument beinvloed. Kleppen gaan stroever lopen en soms niet meer goed sluiten. We hebben een goed oplossing hiervoor die maar een paar minuten kost. Meestal hebben we wel een half uur voor en nawerk nodig (kleppen demonteren en monteren). Bij een bariton saxofoon is het een heel ander verhaal. Daar kost het uren werk om dit op te lossen en veel soldeerwerk. We denken nog wel eens na over alternatieve methoden waardoor dit ook voor de bariton makkelijk wordt, maar zo ver is het nog niet.

 

 

Adres

 

peppelkade17

Bas en Sax

Werkplaats voor

basklarinet en saxofoon

kvk: 68539819

Peppelkade 17

3992 AL Houten

tel 06 5395 5195

openingstijden:

  • woensdag van 09.00 tot 17.00 
  • vrijdag van 13.00 tot 17.00 
  • zaterdag op afspraak

Saxofoons gezocht

We zoeken saxofoons, het liefst nog op te knappen van de hierboven genoemde merken.