saxofoonhistorie,
reparatiehandboek,
werkplaats,
ontmoetingsplaats,
sterke verhalen,
verhuren basklarinetten
3D mondstukken

 

Bas en Sax

Werkplaats voor basklarinet en saxofoon

 

 

 

    facebook  twitter  instagram,  email

G-1.1 Los maken van vast zittende schroeven en assen

Soms zitten schroeven en assen erg vast. De oorzaak kan roest zijn maar ook verbuigen van een klep door stoten of een valpartij kan de oorzaak zijn en het uitdrogen van de olie door heel lang niet gebruikt zijn van het instrument. Over het algemeen kost het erg veel extra tijd om dergelijke schroeven los te krijgen maar ook om eventueel niet te vermijden schade te herstellen. Dit is iets om rekening mee te houden bij het afgeven van kostenschattingen. 

Een van de eerste risico's is dat door de grote kracht die nodig is om vast zittende schroeven te verwijderen de zaaggleuf beschadigd of zelfs breekt. In het laatste geval wordt het nog moeilijker de schroef of as te verwijderen. Beleid en geduld zijn dus van belang. Maar verder is het een belangrijk te zorgen voor een zo goed mogelijk passende schroevendraaier met een zo recht mogelijke kop.

Er zijn verschillende methodes om vastlopers te verwijderen:

  • In geval van roest en verdroogde olie: weken met kruipolie of WD-40. Dit kan soms meerdere dagen duren voor iets los komt.
  • Eventueel kunnen de post en de klep worden een aantal keren worden verhit en gekoeld (bescherm het hout van de body daarbij tegen de hitte)
  • Meer kracht op een schroef kan worden gerealiseerd door de schroevendraaier in een bankschroef en druk de schroef met het instrument tegen de kop van de schroevendraaier.
  • Als de oorzaak een verbogen klep is, probeer dan de verbuiging er uit te drukken.