saxofoonhistorie,
reparatiehandboek,
werkplaats,
ontmoetingsplaats,
sterke verhalen,
verhuren basklarinetten
3D mondstukken

 

Bas en Sax

Werkplaats voor basklarinet en saxofoon

 

 

 

    facebook  twitter  instagram,  email

aanpassing selmer basAanpassing basklarinet

Een van mijn klanten mist door een ongeval twee kootjes van de duim van zijn linkerhand. Omdat hij toch graag basklarinet wil blijven spelen heb ik een aanpassing voor hem gemaakt waardoor de volledige bediening mogelijk blijft.

aanpassing selmer bas 1

Daarbij was het doel zoveel mogelijk de stand van de hand zo te houden als gebruikelijk is, zodat de bediening van de toetsen door andere vingers niet wordt benadeeld.

aanpassing selmer bas

Het in rood weergegeven gedeelte is een verplaatsing van de bediening van de G/C-klep naar een nieuwe met name veel lagere positie.
De as van dit gedeelte is een verlengde as van de gehandhaafde oorsponkelijke G/C-klep.
De klep is geprint op de 3D printer en inwendig voorzien van een messing bus waardoor de verlengde as loopt.

aanpassing selmer bas 2

Een probleem is de bediening van de octaaf toets. Normaal kantel je dan de top van de duim naar voren. Dat is nu niet mogelijk met het gelijktijdig ingedrukt houden van de G/C-toets.
Er is een bediening gemaakt die via de binnenkant van de linkerhand de registerklep omlaag drukt.

 

Het ontwerp is gerealiseerd op een Selmer Paris basklarinet tot lage C. De onderdelen zijn gemaakt op een Bambu P1S 3D printer in PLA, een van de standaard materialen voor 3D printers.
De draaiende delen zijn voorzien van duurzame messing bussen.

Er zijn slechts minimale aanpassingen aan het originele instrument gemaakt. Er is een ondersteunende post met schroefdraad vervangen door een doorlopende post en een ondersteunende post vervangen door een met schroefdraad